Nyhet

Nasdaq lanserar IPO Pulse Index – en indikator för IPO-aktivitet

2024-01-25

Nasdaq har lanserat verktyget IPO Pulse Index i syftet att prognosticera kommande IPO-aktivitet. Indikatorn ska enligt Nasdaq ge ungefär ett halvårs prognos för kommande riktförskjutningar i IPO-aktiviteten på den amerikanska aktiemarknaden.

Den 23 januari presenterade Nasdaq ett index för mätning av kommande färdriktning för IPO-marknaden sex månader framåt. Nasdaq menar att indikatorn nu antyder en uppgång i potentiell IPO-aktivitet och att värdet är det högsta sedan 2021. Verktyget är tänkt att hjälpa bolag och rådgivare att planera för den mest optimala tiden för notering.

Verktyget baseras på följande sex ledande indikatorer:

  • Förändringar i Feds räntesättning
  • Årlig förändring i VIX-index (ett index på volatilitet)
  • Förändring i S&P 500
  • Värdering – S&P Enterprice Value jämfört med Sales Ratio Annual Growth
  • Investeringssentimentet – skillnaden mellan konsumenters förväntningar gällande kursuppgång och kursnedgång kommande 12 månader.
  • Nasdaqs egna IPO-data

SKMG:s syn på saken
IPO Pulse Index baseras på amerikanska indikatorer och är vad vi förstår tänkt att prognosticera IPO-klimatet kommande halvår i just USA. Men det som händer i USA brukar också med viss fördröjning hända i Sverige. Det svenska börsklimatet är till stor del påverkat av hur den amerikanska börsen utvecklas och det brukar även gälla IPO-klimatet.

IPO-klimatet i Sverige var på all time high under 2021 och enligt Affärsvärldens IPO-guide noterades över 140 bolag som hade ett erbjudande riktat till allmänheten. År 2022 var IPO-klimatet väsentlig avkylt och 36 bolag noterades. Och facit för 2023 visar att det stod nästan helt stilla på IPO-marknaden i Sverige. Under 2023 genomförde endast 3 bolag sin IPO och noterades på svensk marknadsplats. Även i USA har IPO-klimatet varit rejält nerkylt de sista två åren. Att indikatorn nu visar det högsta värdet sedan 2021 är intressant men då ska man alltså ha i åtanke att vi nu är i en rekordlåg IPO-fas. Om Nasdaqs nya IPO-indikator bli något som svenska rådgivare och bolag kommer att beakta för att tajma marknaden återstår att se. Det är dock ett intressant index som vi kommer att bevaka.

Se Nasdaqs websida om IPO-Pulse Index för mer information om ämnet.

25 januari 2024

Ronny Farnebäck,
Head of Certified Adviser Services
Mer information om Ronny

Kontakta oss

Är du intresserad av att veta hur vi kan hjälpa dig och ditt bolag? Hör av dig så tar vi ett samtal!

Ronny Farnebäck
Ulf Rogius Svensson